KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

Ramverk 5 teknologiförhandsvisning

Också tillgänglig på:

English | Català | Deutsch | Español | Suomi | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Русский | Svenska | Українська

Samarbete mellan Qt och KDE 7:e januari 2014. KDE:s gemenskap är stolt över att tillkännage en teknologiförhandsvisning av KDE:s Ramverk 5. Ramverk 5 är resultatet av nästan tre års arbete för att planera, modularisera, granska och konvertera den uppsättning bibliotek som tidigare kallades KDElibs eller KDE:s plattform 4 till en uppsättning Qt-tillägg, separata bibliotek med väldefinierade beroenden och möjligheter, redo för Qt 5. Det ger Qt:s ekosystem en kraftfull uppsättning drop-in-bibliotek, vilka tillhandahåller ytterligare funktionalitet för en stor mängd uppgifter och plattformar, baserad på KDE:s mer än 15 års erfarenhet av att skapa program. Idag är hela ramverket tillgängligt som en teknologiförhandsvisning. Det slutliga utgåvan är planerad för första halvåret under 2014. Vissa av tilläggen i teknologiförhandsvisningen är mognare än andra vid den här tidpunkten (i synnerhet KArchive och Threadweaver).

Vad är Ramverk 5?

KDE-biblioteken är för närvarande den gemensamma kodbasen för (nästan) alla KDE-program. De tillhandahåller högnivå-funktionalitet såsom verktygsrader och menyer, stavningskontroll och filåtkomst. För närvarande distribueras 'kdelibs' som en enda uppsättning sammankopplade bibliotek. Genom framtagningen av KDE:s Ramverk har dessa bibliotek metodiskt omarbetats till en uppsättning fristående plattformsoberoende bibliotek som kommer att vara lätt tillgängliga för alla Qt-utvecklare.

KDE:s Ramverk, konstruerade som drop-in Qt-tillägg, berikar Qt som utvecklingsmiljö med bibliotek som tillhandahåller funktioner för att förenkla, accelerera och reducera kostnaden för utveckling med Qt. Ramverket eliminerar behovet av att återuppfinna nyckelfunktionalitet.

Övergången från Plattform till Ramverk har pågått under nästan tre år, utvecklas av en grupp bestående av omkring 20 utvecklare (betalade och frivilliga) och stöds aktivt av fyra företag. Ramverk 5 består av 57 moduler: 19 oberoende bibliotek (Qt-tillägg) som inte kräver några beroenden, 9 som kräver bibliotek som själva är oberoende, och 29 med mer omfattande beroendekedjor. Utvecklingen av Ramverk följer ramverksprinciperna, med en tillverkarneutral, öppen process.

Den här artikeln på KDE News ger ytterligare bakgrund till Ramverk 5.

Tillgänglig idag

Teknologiförhandsvisningen som görs tillgänglig idag innehåller alla 57 moduler som ingår i Ramverk 5. Av dessa har två en mognadsgrad som visar inriktningen hos Ramverket: ThreadWeaver och KArchive. Utvecklare inbjuds att testköra alla modulerna och ge synpunkter (och programfixar) för att hjälpa till att föra dem till samma mognadsgrad.

KArchive erbjuder stöd för många populära komprimeringsverktyg i ett självständigt, funktionsrikt och lättanvänt bibliotek för filarkivering och uppackning. Skicka bara filer till det: Det finns inget behov av att återuppfinna en arkiveringsfunktion i ett Qt-baserat program! ThreadWeaver erbjuder ett högnivå-programmeringsgränssnitt för att hantera trådar genom användning av jobb- och köbaserade gränssnitt. Det möjliggör enkel schemaläggning av trådkörning genom att ange beroenden mellan trådarna och köra dem medan dessa beroenden uppfylls, vilket kraftigt förenklar användning av flera trådar. Dessa är tillgängliga för produktionsanvändning nu.

Det finns en fullständig lista över Ramverk. Komprimerade arkiv med nuvarande kod kan laddas ner. Binärpaket är också tillgängliga.

Översikt av KDE:s ramverk (ett pågående arbete)

Gruppen arbetar för närvarande med att tillhandahålla en detaljerad listning över Ramverk och alla tredje-part-bibliotek på inqlude.org, det kontrollerade arkivet med Qt-bibliotek. Varje post innehåller en trädvy över beroenden. Beroendediagram kan också hittas här.

Arbete mot en slutlig utgåva

Gruppen kommer att göra månadsvisa utgåvor, med en beta-version planerad för första veckan i april, och en slutlig utgåva i början av juni.

Planerna under perioden omfattar uppstädning av infrastrukturen, integrering med QMake och pkg-config för användare som inte utnyttjar QMake, få CMake-bidragen uppströms, och en slutlig omgång upprensningar och granskningar av programmeringsgränssnittet. Ramverk 5 kommer att vara öppet för ändringar av programmeringsgränssnittet till beta-versionen i april.

De som är intresserade av att följa utvecklingen kan ta en titt på Git-arkiven, följa diskussionerna på sändlistan KDE Frameworks Development och bidra med programfixar via granskningsverktyget. Principer samt projektets aktuella status och planer är tillgängliga på Ramverkets Wiki. Diskussioner i realtid äger rum på IRC-kanalen #kde-devel på freenode.net.

Diskutera, sprid budskapet och se vad som händer: Markera med "KDE"

KDE uppmuntrar alla att sprida budskapet på den sociala webben. Skicka in historier till nyhetsplatser, använd kanaler som delicious, digg, reddit, twitter, identi.ca. Ladda upp skärmbilder till tjänster som Facebook, Flickr, ipernity och Picasa, och posta dem till lämpliga grupper. Skapa skärmfilmer och ladda upp dem till YouTube, Blip.tv och Vimeo. Markera gärna inlägg och uppladdat material med "KDE". Det gör dem lätta att hitta och ger KDE:s marknadsföringsgrupp en möjlighet att analysera täckningen för dessa utgåvor av KDE:s programvara.

Den här nyhetsartikeln kan diskuteras på the Dot, KDE:s nyhetssida.

microbuttons

Stöd KDE

Join The Game

Det nya programmet för stödmedlemmar av KDE e.V. är nu öppet. För 25 € per kvartal kan du försäkra dig om att KDE:s internationella gemenskap fortsätter att växa, och skapa fri programvara i världsklass.


 

Globala navigeringslänkar