KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

Preview van Frameworks 5 technologie

Ook beschikbaar in:

English | Català | Deutsch | Español | Suomi | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Русский | Svenska | Українська

Samenwerking tussen Qt en KDE 7 januari 2014. De KDE gemeenschap is er trots op een Technische Preview van KDE Frameworks 5 aan te kondigen. Frameworks 5 is het resultaat van bijna drie jaar werk om een set van bibliotheken eerder bekend als KDElibs of KDE Platform 4, te plannen, in modules op te delen, te herzien en te porten naar een set van Qt-addons, gescheiden bibliotheken met goed gedefinieerde afhankelijkheden en eigenschappen, gereed voor Qt 5. Dit geeft het ecosysteem van Qt een krachtige set van drop-in bibliotheken die extra functionaliteit biedt aan een brede variëteit van taken en platforms, gebaseerd op meer dan 15 jaar ervaring van KDE in het bouwen van toepassingen. Vandaag zijn alle Frameworks beschikbaar in Tech Preview modus; een finale uitgave is gepland in de eerste helft van 2014. Sommige "Tech Preview addons" (met name KArchive en Threadweaver) zijn op dit moment meer volwassen dan anderen.

Wat is Frameworks 5?

De KDE bibliotheken zijn op dit moment de gezamenlijke codebasis voor (bijna) alle KDE toepassingen. Ze bieden een hoog niveau van functionaliteit zoals werkbalken en menu's, spellingcontrole en toegang tot bestanden. 'kdelibs' wordt op dit moment gedistribueerd als een enkele set van onderlinge bibliotheken. Via inspanningen aan KDE Frameworks, zijn deze bibliotheken methodisch omgewerkt in een set van onafhankelijke, cross-platform bibliotheken die gemakkelijk beschikbaar zijn voor alle Qt-ontwikkelaars.

Het KDE Frameworks — ontwikkeld als drop-in Qt Addons — verrijkt Qt als een ontwikkelomgeving met bibliotheken die functies leveren die de kosten van ontwikkeling met Qt vereenvoudigen en versnellen. Frameworks elimineert de noodzaak om sleutelfunctionaliteit opnieuw uit te vinden.

De transitie van Platform naar Frameworks is al bezig gedurende bijna drie jaar en wordt geïmplementeerd door een team van ongeveer 20 ontwikkelaars (betaald en onbetaalde) en actief ondersteunt door vier bedrijven. Frameworks 5 bestaat uit 57 modules: 19 onafhankelijke bibliotheken (Qt Addons) die geen enkele afhankelijkheid vereisen; 9 die bibliotheken vereisen die zelf onafhankelijk zijn; en 29 met meer belangrijke kettingen van afhankelijkheid. Frameworks wordt ontwikkeld volgens de Frameworks Policies, in een open proces dat onafhankelijk is van leveranciers.

Dit nieuwsartikel van KDE bevat meer over de achtergrond van Frameworks 5.

Vandaag beschikbaar

De technische preview die vandaag beschikbaar is gesteld bevat alle 57 modules die onderdeel zijn van Frameworks 5. Hiervan hebben er twee een niveau van volwassenheid die de richting van Frameworks toont: ThreadWeaver en KArchive. Ontwikkelaars worden uitgenodigd om alle modules eens te proberen en terugkoppeling (en patches) te leveren om ze op hetzelfde niveau van volwassenheid te brengen.

KArchive biedt ondersteuning voor vele populaire codecs voor compressie in een alles bevattende bibliotheek, vol functies en gemakkelijk te gebruiken archivering en extractie. Voer de bestanden in; er is geen noodzaak om een archiveringsfunctie opnieuw uit te vinden in uw op Qt gebaseerde toepassing! ThreadWeaver biedt een API op hoog niveau om threads te beheren met op taken en wachtrij gebaseerde interfaces. Het biedt gemakkelijke planning van uitvoering van threads door afhankelijkheden te definiëren tussen de threads en ze uit te voeren bij handhaving van van afhankelijkheden, waarmee het gebruik van meerdere threads vergemakkelijkt wordt. Deze zijn nu beschikbaar voor productie.

Er is een volledige lijst van Frameworks; de tarballs met de huidige code kan gedownload worden. Binaire versies zijn ook beschikbaar.

Overzicht van de Frameworks van KDE (werk in uitvoering!)

Het team werkt op dit moment aan het leveren van een gedetailleerde lijst van alle bibliotheken van Frameworks en derden op inqlude.org, het bewaakte archief van Qt-bibliotheken. Elk item bevat een afhankelijkheidsboomstructuur. Afhankelijkheidsdiagrammen zijn ook hier te vinden.

Werken naar een uiteindelijke vrijgave

Het team zal een maandelijkse uitgave doen met een beta gepland voor de eerste week van april en een finale uitgave in het begin van juni.

Plannen voor deze periode omvatten het opschonen van de infrastructuur, integratie met QMake en pkg-config voor non-CMake gebruikers, het verkrijgen van bijdragen aan CMake in het project upstream en een finale ronde van opschonen en herzien van de API. Frameworks 5 zal open zijn voor wijzigingen aan de API tot de beta in april.

Geïnteresseerden in het volgen van de voortgang kunnen een checkout doen op de git repositories, de discussies op de KDE Frameworks Development e-maillijst volgen en patches bijdragen via review board. Beleid en de huidige status van het project en plannen zijn beschikbaar op de Frameworks wiki. Realtime discussies vinden plaats op het #kde-devel IRC-kanaal op freenode.net.

Discussieer, zegt het voort en zie wat er gebeurt: Tag als "KDE"

KDE moedigt mensen aan om het woord op het Sociale Web te verspreiden. Dien verhalen in op nieuwssites, gebruik kanalen zoals delicious, digg, reddit, twitter en identi.ca. Upload schermafdrukken naar services zoals Facebook, Flickr, ipernity en Picasa en stuur ze aan van toepassing zijnde groepen. Maak screencasts en upload ze naar YouTube, Blip.tv, en Vimeo. Geef er tags als "KDE". Dit maakt ze gemakkelijk te vinden en geeft het KDE Promo Team een manier om de dekking van deze uitgave van KDE software te analyseren.

U kunt over dit nieuwsartikel discussiëren op the Dot, de nieuwssite van KDE.

microbuttons

KDE ondersteunen

Join The Game

Het nieuwe programma voor ondersteunende leden van KDE e.V. is nu open. Voor €25 per kwartaal verzekert u dat de internationale gemeenschap van KDE blijft groeien met het maken Vrije Software van wereldklasse.


 

Globale navigatiekoppelingen