KDE • Community • Announcements
LAHJOITA (Miksi?)
paypal

Frameworks 5 Technology Preview

Tiedote muilla kielillä:

English | Català | Deutsch | Español | Suomi | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Русский | Svenska | Українська

Qt:n ja KDE:n yhteistyötä 7. tammikuuta 2014. KDE-yhteisö tiedottaa ylpeänä KDE Frameworks 5:n Tech Preview’stä. Frameworks 5 on tulos lähes kolmen vuoden suunnittelu-, modularisointi-, katselmointi- ja muutostyöstä, jossa aiemmin KDElibsinä tai KDE-ohjelmistoalusta 4:nä tunnettu joukko kirjastoja muutettiin joukoksi Qt 5 -lisäosia, erillisiä kirjastoja, joilla on tarkasti määritellyt riippuvuudet sekä toiminnallisuus. Tämä tarjoaa Qt-ekosysteemille tehokkaan joukon kirjastoja, jotka tarjoavat lisätoiminnallisuutta laajaan valikoimaan tehtäviä ja alustoja, perustuen KDE:n yli 15-vuotiseen kokemukseen sovellusten tekemisestä. Tänään kaikki Frameworksiin kuuluvat kirjastot ovat saatavilla Tech Preview’nä; lopullinen julkaisu on suunniteltu 2014:n ensimmäiselle puoliskolle. Jotkin Tech Preview’hyn kuuluvat lisäosat (erityisesti KArchive ja Threadweaver) ovat tällä hetkellä kypsempiä kuin toiset.

Mikä Frameworks 5 on?

KDE-kirjastot ovat nykyisellään (lähes) kaikkien KDE-sovellusten yhteinen pohja. Ne tarjoavat korkean tason toiminnallisuutta kuten työkalurivit ja valikot, oikeinkirjoituksen tarkistuksen sekä tiedostojen käsittelyn. Nykyisellään ”kdelibs” jaellaan yhtenä joukkona toisistaan riippuvia kirjastoja. KDE Frameworks -työn ansiosta nämä kirjastot on järjestelmällisesti muutettu joukoksi itsenäisiä kirjastoja, jotka toimivat useilla alustoilla/käyttöjärjestelmissä. Ne ovat valmiina kaikkien Qt-kehittäjien käytettäväksi.

KDE Frameworksin kirjastot, jotka on suunniteltu Qt-lisäosiksi, rikastavat Qt:ta kehitysympäristönä. Niissä on toimintoja, jotka yksinkertaistavat ja tehostavat Qt-kehitystä sekä vähentävät sen kustannuksia. Frameworks poistaa tarpeen toteuttaa tärkeää toiminnallisuutta itse.

Siirtyminen KDE-ohjelmistoalustasta (Platform) Frameworksiin on ollut meneillään jo lähes kolme vuotta. Sen on toteuttanut noin 20 (palkallisen ja vapaaehtoisen) kehittäjän ryhmä, ja sitä tukee aktiivisesti neljä yritystä. Frameworks 5 koostuu 57 moduulista: 19 on itsenäisiä kirjastoja (Qt-lisäosia), jotka eivät tarvitse mitään riippuvuuksia; yhdeksän tarvitsee itsenäisiä kirjastoja; ja 29:llä on enemmän riippuvuuksia. Frameworksiä kehitetään Frameworks-käytänteiden mukaisesti toimittajaneutraalilla, avoimella prosessilla.

Tässä KDE News -artikkelissa on lisää taustatietoja Frameworks 5:stä.

Saatavilla tänään

Technology Preview toi tänään saataville kaikki Frameworks 5:een kuuluvat 57 moduulia. Näistä kaksi edustavat kypsyydellään Frameworksin kehityssuuntaa: ThreadWeaver ja KArchive. Kehittäjiä kehotetaan kokeilemaan kaikkia moduuleita ja antamaan palautetta (sekä tekemään paikkauksia/patchejä), jotta muistakin moduuleista saadaan yhtä kypsiä.

KArchive on itsenäinen ja monipuolinen kirjasto arkistojen luontiin ja niiden purkamiseen. Se tarjoaa tuen monille suosituille pakkauskoodekeille. Sille ei tarvitse kuin syöttää tiedostoja; arkistointitoimintoa ei tarvitse toteuttaa Qt-sovelluksiin itse! ThreadWeaver tarjoaa korkean tason ohjelmointirajapinnan (APIn) säikeiden hallintaan käyttäen työ- ja jonopohjaisia rajapintoja. ThreadWeaverilla säikeiden suoritusjärjestyksen voi määrätä määrittämällä säikeiden riippuvuudet. Säikeet suoritetaan sitten niin, että riippuvuudet täyttyvät. Tämä yksinkertaistaa useiden säikeiden käyttöä. Sekä KArchive että ThreadWeaver ovat valmiita tuotantokäyttöön.

Frameworksin kaikista kirjastoista on luettelo; lähdekoodipaketit voi ladata. Binaaritkin ovat saatavilla.

Yleiskatsaus KDE Frameworksistä (keskeneräinen!)

Kehitysryhmä on parhaillaan tekemässä yksityiskohtaista luetteloa kaikista Frameworksiin kuuluvista ja kolmansien osapuolten kirjastoista osoitteeseen inqlude.org. Se on arkisto valikoituja Qt-kirjastoja. Jokaiseen kirjastoon kuuluu riippuvuuskaaviot puumuodossa. Kaaviot ovat myös täällä.

Kohti lopullista julkaisua

Kehitysryhmä julkaisee uuden version joka kuukausi. Beeta on suunniteltu huhtikuun ensimmäiselle viikolle ja lopullinen julkaisu kesäkuun alkupuolelle.

Ajanjakson suunnitelmiin kuuluu infrastruktuurin järjestäminen, QMake- ja pkg-config-integraatio muille kuin CMaken käyttäjille, CMake-muutosten vieminen itse CMake-projektiin, viimeiset API-siistimiset ja katselmoinnit. Frameworks 5 on avoin API-muutoksille huhtikuun beetaan saakka.

Kiinnostuneet voivat seurata kehitystä hakemalla lähdekoodin itselleen git-koodivarastoista (englanniksi repository), seuraamalla keskusteluita KDE Frameworks Development -postituslistalla ja tekemällä paikkauksia (patchejä) Review Boardin välityksellä. Käytänteet ja projektin nykytila sekä suunnitelmat ovat Frameworks-wikissä. Reaaliaikaiset keskustelut käydään IRC-kanavalla #kde-devel freenode.net-verkossa..

Keskustele, levitä sanaa ja seuraa, mitä on meneillään: käytä tunnistetta ”KDE”

KDE rohkaisee ihmisiä levittämään sanaa sosiaalisessa mediassa. Kirjoita juttuja uutissivustoille tai käytä kanavia kuten Delicious, Digg, reddit, Twitter ja identi.ca. Lähetä kuvankaappauksia esimerkiksi Facebookiin, Flickriin, ipernityyn ja Picasaan, sekä lähetä ne sopiville ryhmille. Luo esittelyvideoita ja lähetä ne Youtubeen, Blip.tv:hen sekä Vimeoon. Lisääthän kirjoituksiisi ja lähettämiisi aineistoihin tunnisteen (tag) ”KDE”. Sen lisääminen helpottaa löytämistä, ja antaa KDE:n promoryhmälle keinon analysoida näiden julkaisujen näkyvyyttä.

Voit keskustella tästä uutisesta Dotissa, KDE:n uutissivustolla.

microbuttons

Tue KDE:tä

Liity peliin

KDE e.V.:n uusi kannatusjäsenohjelma on nyt avoinna. 25 eurolla neljä kertaa vuodessa voit taata, että kansainvälinen KDE-yhteisö jatkaa kasvuaan tehden kansainvälisen tason vapaita ohjelmia.


 

Yleiset navigaatiolinkit