KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

Vista prèvia de la tecnologia Frameworks 5

També disponible en:

English | Català | Deutsch | Español | Suomi | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Русский | Svenska | Українська

Col·laboració entre Qt i KDE 7 de gener de 2014. La comunitat KDE anuncia amb satisfacció una vista prèvia tècnica dels Frameworks 5 del KDE. Els Frameworks 5 és el resultat de gairebé tres anys de treball de planificació, modularització, revisió i adaptació del conjunt de biblioteques conegudes anteriorment com les KDElibs o KDE Platform 4 en un conjunt de complements de les Qt, biblioteques separades amb dependències i capacitats ben definides, preparades per les Qt 5. Això proporciona a l'ecosistema Qt un conjunt potent de biblioteques que proporcionen funcionalitats addicionals per una gran varietat de tasques i plataformes, basant-se en els prop de 15 anys d'experiència de KDE en la construcció d'aplicacions. Avui, tots els Frameworks estan disponibles en mode de vista prèvia tècnica; durant la primera meitat del 2014 està planificat el llançament final. Alguns dels complements de la vista prèvia tècnica (especialment KArchive i Threadweaver) són més madurs que altres en aquest moment.

Què són els Frameworks 5?

Les biblioteques del KDE actualment són el codi base comú per (gairebé) totes les aplicacions del KDE. Proporcionen funcionalitats d'alt nivell com barres d'eines i menús, verificació d'ortografia i accés a fitxers. Actualment, les «kdelibs» es distribueixen com un conjunt únic de biblioteques interconnectades. Mitjançant l'obra dels Frameworks del KDE, aquestes biblioteques s'han reconstruït metòdicament en un conjunt independent de biblioteques multiplataforma que estaran disponibles per a tots els desenvolupadors en Qt.

Els Frameworks del KDE —dissenyats com a complements de les Qt— enriquiran les Qt com a entorn de desenvolupament amb biblioteques que proporcionen funcions que simplifiquen, acceleren i redueixen el cost de desenvolupament en Qt. Els Frameworks eliminen la necessitat de reinventar funcionalitats clau.

La transició des de la Plataforma als Frameworks ha estat en curs durant quasi tres anys i està implementada per un equip d'uns 20 desenvolupadors (pagats i voluntaris) i amb el suport actiu de quatre empreses. Els Frameworks 5 consisteixen en 57 mòduls: 19 biblioteques independents (complements a les Qt) que no requereixen cap dependència; 9 que requereixen biblioteques que són independents en si mateixes; i 29 amb cadenes de dependències més significatives. Els Frameworks s'estan desenvolupant seguint les polítiques dels Frameworks, en un procés obert, amb neutralitat de proveïdor.

Aquest article de KDE News té més informació sobre els Frameworks 5.

Disponible avui

La vista prèvia que s'ha posat a disposició avui conté tots els 57 mòduls que són part dels Frameworks 5. D'aquests, dos tenen un nivell de maduresa que demostra la direcció dels Frameworks: ThreadWeaver i KArchive. Es convida als desenvolupadors que experimentin tots els mòduls per una revisió i proporcionin informació (i pedaços) per ajudar a adaptar-los al mateix nivell de maduresa.

El KArchive ofereix la implementació per a molts còdecs populars de compressió en una biblioteca d'arxiu i extracció de fitxers autocontinguda, plena de funcionalitats i d'ús senzill. N'hi ha prou en passar-hi fitxers; no hi ha cap necessitat de reinventar cap funció d'arxiu en una aplicació basada en Qt! El ThreadWeaver ofereix una API d'alt nivell per gestionar fils usant interfícies basades en treballs i cues. Permet una planificació senzilla de fils d'execució especificant dependències entre fils i executant-los en satisfer-se aquestes dependències, simplificant enormement l'ús de fils múltiples. Aquest són disponibles ara per ús en producció.

Hi ha una llista completa dels Frameworks; els arxius tar amb el codi actual es poden baixar. També són disponibles els executables.

Resum dels Frameworks del KDE (una tasca en curs!)

Actualment l'equip està treballant per proporcionar una llista detallada de totes les biblioteques dels Frameworks i de terceres parts a inqlude.org, l'arxiu catalogat de biblioteques Qt. Cada entrada inclou una vista en arbre de dependències. Els diagrames de dependències també es poden trobar aquí.

Treballant cap a un llançament final

L'equip efectuarà llançaments mensuals amb una beta planificada per a la primera setmana d'abril i un llançament final a principis de juny.

Els plans per aquest període inclouen endreçar la infraestructura, la integració amb el QMake i el pkg-config per als no usuaris del CMake, augmentant les col·laboracions del CMake, i una ronda final de sanejament de l'API i revisions. Els Frameworks 5 estaran obertes a canvis de l'API fins a la beta d'abril.

Els interessats en seguir l'evolució poden obtenir els repositoris git, seguir els debats en la llista de correu del desenvolupament dels Frameworks del KDE i col·laborar amb pedaços mitjançant el tauler de revisions. Les polítiques i l'estat actual del projecte i els plans són disponibles en el wiki dels Frameworks. Els debats en temps real tenen lloc en el canal d'IRC #kde-devel a freenode.net.

Debateu, difoneu la notícia i vegeu què està ocorrent: etiqueteu amb "KDE"

El KDE anima a tothom a difondre la notícia en la web social. Envieu articles a llocs de notícies i useu canals com delicious, digg, reddit, twitter o identi.ca. Pugeu captures de pantalla a serveis com Facebook, Flickr, ipernity o Picasa, i publiqueu-les en els grups adequats. Creeu vídeos de captures de pantalla i pugeu-los a YouTube, Blip.tv o Vimeo. Si us plau, etiqueteu els articles i el material pujat amb "KDE". Això farà que sigui més fàcil de trobar i proporcionarà a l'equip de promoció del KDE una manera d'analitzar la cobertura d'aquests llançaments del programari KDE.

Podeu debatre aquesta notícia en el Dot, el lloc de notícies del KDE.

microbuttons

Contribució al KDE

Join The Game

El nou programa de suport de membres del KDE e.V. ara està obert. Per 25€ cada tres mesos podreu assegurar que la comunitat internacional del KDE continua creixent per fer programari lliure de qualitat mundial.


 

Enllaços de navegació global