KDE • Community • Announcements
DONATE (Why?)
paypal

Delovna okolja Plasma 4.9 – osnovne izboljšave

Drugi jeziki: English | Español | Eesti | Português brasileiro | Slovenščina | Українська

KDE z veseljem najavlja takojšnjo razpoložljivost različice 4.9 delovnih okolij Plasma Desktop in Plasma Netbook. Nova različica je doživela izboljšave obstoječih zmožnosti in prinaša večje nove zmožnosti.

Upravljalnik datotek Dolphin

KDE-jev zmogljiv upravljalnik datotek Dolphin sedaj premore gumba za pomikanje nazaj in naprej ter preimenovanje imen datotek znotraj vrstice. Dolphin po novem lahko prikazuje tudi metapodatke kot so ocene, oznake, avtorja, dimenzije slik, velikosti datotek in podobno. Po teh metapodatkih je možno tudi razvrščanje in združevanje v skupine. Dodan je bil vstavek za sistem upravljanja z izvorno kodo Mercurial, ki se pridružuje že obstoječi podpori za git, Subversion in CVS. Uporabniški vmesnik programa je doživel nekaj manjših izboljšav, med katerimi so boljše podokno z mesti ter izboljšano iskanje in usklajevanje trenutnega mesta s podoknom terminala.

Posnemovalnik terminala Konsole

Iz programa Konsole lahko sedaj s pomočjo KDE-jevih spletnih bližnjic poiščete izbrano besedilo. Ko neko mapo povlečete in spustite v okno Konsole, je sedaj v priročnem meniju na voljo nova možnost »Spremeni mapo v«. Uporabniki imate po novem več nadzora pri organiziranju oken terminala, saj lahko zavihek z vleko odcepite od okna in tako ustvarite novo okno. Obstoječe zavihke je moč podvojiti, tako da uporabijo isti profil. Pri zagonu Konsole je mogoče nadzorovati vidnost menijske vrstice in vrstice z zavihki. Če vam gre pisanje skriptov dobro od rok, lahko z njimi spreminjate imena zavihkov.

Upravljalnik oken KWin

Veliko je bilo narejenega na KDE-jevem upravljalniku oken KWin. Med izboljšavami so tako majhne spremembe, kot sta dvigovanje oken med preklapljanjem in pomoč za nastavitve, ki so specifične za posamezno okno; kot tudi večje spremembe, na primer izboljšane nastavitve preklapljanja med okni in pohitritve grafičnih učinkov. KWin je po novem bolje povezan z Dejavnostmi, dodana je bila na primer možnost nastavljanja pravila za prikaz posameznih oken v izbranih dejavnostih. V splošnem je bilo veliko dela posvečenega izboljšanju kakovosti in pohitritvam.

Dejavnosti

Dejavnosti so sedaj veliko temeljiteje integrirane v delovno okolje. V Dolphinu, Konquerorju in gradniku Prikaz map lahko sedaj datoteke povežete z izbranimi dejavnostmi. Prikaz map lahko tako na primer prikazuje le datoteke, ki so povezane s trenutno dejavnostjo. Nova je možnost šifriranja zasebnih dejavnosti.

Dodana je bila podpora za protokol MPRIS2, ki omogoča oddaljeno upravljanje večpredstavnostnih predvajalnikov in prikaz podatkov o predvajani vsebini. Z mešalnikom KMix lahko zato sedaj nadzorujete posamezne zvočne tokove in iz različnih gradnikov za namizje, kakršen je »Sedaj se predvaja«, upravljate s predvajalniki. Podpora za MPRIS je bila dodana v predvajalnik zvoka JuK in predvajalnik videa Dragon.

V delovnih okoljih je tudi več manjših sprememb, na primer prenos več gradnikov in drugih delov okolij na novo tehnologijo Qt QML. Izboljšani minipredvajalnik za Plasmo vključuje pogovorno okno z lastnostmi skladbe in izboljšano filtriranje. Meni za zaganjanje programov Kickoff je sedaj moč uporabljati tudi s tipkovnico. Gradnik za upravljanje z omrežnimi povezavami je doživel izboljšave prikaza in uporabnosti. Veliko sprememb je doživel tudi gradnik za podatke o javnem prevozu.

Namestitev okolij Plasma

KDE-jeva programska oprema, ki vključuje vse knjižnice in programe, je prosto na voljo pod licencami za svobodno in odprtokodno prgramsko opremo. KDE-jeva programska oprema teče na raznih strojnih konfiguracijah in procesorskih arhitekturah kot so MIPS, ARM in x86. Deluje tudi na več operacijskih sistemih in s poljubnim upravljalnikom oken ali v poljubnem namiznem okolju. Poleg inačic za GNU/Linux in ostale operacijske sisteme temelječe na UNIX-u lahko večino programov dobite tudi za Windows (oglejte si stran projekta KDE-jevih programov za Windows) in Mac OS X (KDE-jevi programi za Mac). Na spletu je moč najti tudi razne preizkusne inačice KDE-jevih programov za mobilne platforme kot sta na primer MeeGo in Symbian. Te niso podprte. Plasma Active je uporabniška izkušnja za širši spekter naprav kot so tablični računalniki in druga mobilna strojna oprema.
KDE-jevo programsko opremo je v obliki izvorne kode in raznih binarnih formatih moč dobiti s strani download.kde.org, na zgoščenki ali kot del večjih distribucij sistema GNU/Linux ali sistemov UNIX.

Paketi. Nekateri ponudniki operacijskega sistema GNU/Linux in sistemov UNIX so dali na razpolago binarne pakete različice 4.9.0 za nekatere različice svojih distribucij. V drugih primeri so to storili prostovoljci.
Nekateri binarni paketi so za prost prenos na voljo s KDE-jeve strani download.kde.org. Dodatni binarni paketi in posodobitve obstoječih bodo na voljo v prihodnjih tednih. Lokacije paketov. Za trenuten seznam razpoložljivih binarnih paketov, o katerih je bila skupnost KDE obveščena, obiščite 4.9to spletno stran.

Celotno izvorno kodo za različico 4.9.0 lahko prosto prenesete. Navodila za prevajanje izvorne kode in nameščanje KDE-jeve programske opreme različice 4.9.0 so na voljo na 4.9.0tej spletni strani.

Sistemske zahteve

Da bi ta različica delovala kar najbolje, priporočamo uporabo najnovejše različice knjižnice Qt. To je potrebno za stabilnost in hitrost, saj so bile nekatere izboljšave opravljene na nivoju ogrodja Qt.
Za čimboljše doživetje pri uporabi vseh zmožnosti KDE-jevih programov priporočamo tudi uporabo najnovejših gonilnikov za grafično kartico. Najnovejši gonilniki lahko izboljšajo funkcionalnost, hitrost in stabilnost.

About KDE

KDE is an international technology team that creates free and open source software for desktop and portable computing. Among KDE's products are a modern desktop system for Linux and UNIX platforms, comprehensive office productivity and groupware suites and hundreds of software titles in many categories including Internet and web applications, multimedia, entertainment, educational, graphics and software development. KDE software is translated into more than 60 languages and is built with ease of use and modern accessibility principles in mind. KDE's full-featured applications run natively on Linux, BSD, Solaris, Windows and Mac OS X.


Trademark Notices. KDE® and the K Desktop Environment® logo are registered trademarks of KDE e.V. Linux is a registered trademark of Linus Torvalds. UNIX is a registered trademark of The Open Group in the United States and other countries. All other trademarks and copyrights referred to in this announcement are the property of their respective owners.


Stiki za medije

Africa
AJ Venter
Unit 7B Beauvallon Village
13 Sandown Road
West Beach
Cape Town
7441
South-Africa
Phone: +27 83 455 9978
info-africa@kde.org
Asia
Pradeepto Bhattacharya
A-4 Sonal Coop. Hsg. Society
Plot-4, Sector-3,
New Panvel,
Maharashtra.
India 410206

info-asia@kde.org
Europe
Sebastian Kügler
Meloenstraat 17
6543 ZE Nijmegen
The Netherlands
Phone: +31-6-48370928
info-europe@kde.org
North America
Jeff Mitchell
21 Kinross Rd. #2
Brighton, MA 02135
U.S.A
Phone: +1 (762) 233-4KDE (4533)
info-northamerica@kde.org
Oceania
Hamish Rodda
11 Eucalyptus Road
Eltham VIC 3095
Australia
Phone: (+61)402 346684
info-oceania@kde.org
South America
Sandro Santos Andrade
R. da Gratidão 232, apto 1106-A
Salvador, BA 41650-195
Brazil
Phone: +55(71)99142-3855
info-southamerica@kde.org

Druge današnje najave:

The KDE Applications 4.9 Novi in izboljšani KDE-jevi programi 4.9

Med nove ali izboljšane KDE-jeve programe spadajo, Okular, Kopete, Kontact, izobraževalni programi in igre. Za podrobnosti si oglejte najavo za KDE-jeve programe.

The KDE Development Platform 4.9 KDE-jeva razvojna platforma 4.9

Današnja izdaja KDE-jeve razvojne platforme vsebuje popravke, druge izboljšave kakovosti in omrežnih zmožnosti ter priprave na ogrodje KDE Frameworks 5. Za podrobnosti si oglejte najavo za KDE-jevo razvojno platformo.

Global navigation links